GS1 codes en barcodes

Met Productlabel kunt u GS1 codes aan artikelen en verpakkingen toekennen, dit vastleggen en delen met uw handelspartners. Welke code u nodig heeft, hangt af van het artikel en de eisen van uw afnemer. Als u weet welke code u nodig heeft, kunt u vervolgens bepalen welk symbool (GS1 barcode) erbij hoort.

De hieronder beschreven codes en barcodes kunt u met de Productlabel software aanmaken en genereren. Productlabel maakt onderdeel uit van onze label management suite.

Voor assets bieden wij de Assetlabel software, voor de SSCC de Palletlabel software en specifiek voor de gezondheidszorg de Mediclabel software. Onze GS1 barcode generator zet GS1 codes binnen een mum van tijd om naar een scanbare barcode. Wij helpen u graag een keuze maken.

Meest gebruikte GS1 code: EAN-13

GS1 Code Barcode Productlabel De 13-cijferige code (ofwel GTIN-13, EAN-13) wordt het meest gebruikt voor losse artikelen. Vrijwel alle producten die in de (online) winkel te koop zijn hebben een eigen EAN-13 code. Hiermee kan ieder product met het scannen van de barcode geïdentificeerd worden. GTIN staat voor Global Trade Item Number.

Kleine verpakking: EAN-8

Deze 8-cijferige code (ookwel GTIN-8 genoemd) wordt gebruikt voor kleine artikelen waarbij het totale bedrukbare deel van de verpakking kleiner is dan 80cm². In dat geval is er namelijk geen ruimte om een EAN-13 barcode op de verpakking te plaatsen. Je ziet dit type GS1 barcode op producten zoals kauwgom en potloden.

Codes voor USA of Canada: UPC code

Verkoopt u producten in de VS of Canada? Dan kan uw afnemer vragen om de UPC code. De UPC-A code is een 12-cijferige code (ofwel GTIN-12). De UPC code wordt gebruikt voor producten die via de retail of groothandel, bijvoorbeeld via Amazon, worden verkocht.

Coupons: GS1 couponcodes

GS1 couponcodes worden gebruikt voor kortingsbonnen. In deze GCN code kunt u de waarde van de korting toevoegen. GCN staat voor Global Coupon Code.

Assets: GIAI

De GIAI, Global Individual Asset Identifier, wordt gebruikt voor het uniek coderen van assets.

GS1 verzendcode: SSCC

De SSCC, Serial Shipping Container Code, wordt toegepast voor logistieke doeleinden. Iedere verzendeenheid wordt uniek geïdentificeerd met de GS1 verzendcode (SSCC).

Barcodes (symbolen)

Als u weet welke code u nodig heeft, kunt u bepalen welk symbool (barcode) erbij hoort. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikte symbolen.

(Online) verkopen: EAN-13 symbool

De meest gebruikte GS1 barcode voor alle artikelen die in de winkel aan de kassa gescand moeten kunnen worden. Wilt u (online) verkopen? Genereer dan een EAN-13 barcode via de Productlabel GS1 barcode generator.

EAN-8 symbool

ITF 14 Barcode symbool Als uw artikel een kleine verpakking heeft en de EAN-13 barcode past er niet op gebruikt u het EAN-8 barcode symbool.

Logistiek: GS1-128 symbool

De GS1 verzendcode (SSCC) vertaalt u in een GS1-128 symbool. Wilt u weten hoe een GS1 label met SSCC code eruit ziet? Ga naar palletlabel.nl en maak een demo label aan.

Omverpakking: ITF-14 symbool

Als u de code rechtstreeks op een omverpakking (golfkarton) afdrukt is het ITF-14 symbool de beste keuze.

Variabele gegevens: GS1-128, DataBar of DataMatrix

ITF 14 Barcode symboolAls u variabele gegevens, zoals serienummer, houdbaarheidsdata, gewicht etc. wilt verwerken in de barcode dan kiest u voor een barcode met een variabele lengte. U kunt kiezen uit:

  • GS1-128 symbool; het meest gebruikt voor logistieke doeleinden zoals pallets, colli en omdozen/verpakkingen.
  • GS1 DataBar; het meest gebruikt voor verse producten in de AGF. Een ander voorbeeld waar de DataBar voor wordt gebruikt is de couponcode, GCN.
  • GS1 DataMatrix; vooralsnog het meest gebruikt in de gezondheidszorg. In de Retail is de DataMatrix in opkomst. De Data Matrix is een 2D-streepjescode en is een klein vierkant symbool.

Wilt u een voorbeeld zien? Genereer een demo GS1 DataMatrix label via onze site.

Assets

Voor assets wordt de GIAI code omgezet in een GS1-128 of DataMatrix symbool.

Productlabel helpt u een keuze maken

Wat u ook kiest, al deze codes en barcodes (symbolen) kunt u met onze label management suite, bestaande uit Productlabel, Assetlabel, Palletlabel, One2Label en Mediclabel genereren. Neem contact met ons op voor meer informatie of een demo van de software. Wij helpen u graag verder!