Wat is een EAN code?

Een EAN code is een unieke cijfercombinatie waarmee u artikelen op basis van de GS1 standaard kan identificeren. ‘EAN’ staat voor ‘European Article Numbering’. Nadat u zich als merkeigenaar hebt geregistreerd bij GS1 Nederland kunt u uw eerste EAN code kopen. Met een GS1 code (EAN) kunt u producten, locaties, verzendeenheden en mensen wereldwijd identificeren. Het is een uniek nummer. Dit unieke nummer zet u vervolgens eenvoudig en snel met Productlabel om in een EAN-13 of ieder andere gewenste Barcode.

Hoe is de opbouw van EAN Barcode?

EAN Barcode ProductlabelLaten we als voorbeeld deze EAN-code nemen. Uit de cijfers onder de barcode kun je herleiden uit welk land de merkeigenaar van het product komt. De eerste drie cijfers identificeren het land. 870 tot 879 behoren toe aan Nederland. De volgende 7 cijfers vormen het nummer dat GS1 koppelt aan het bedrijf. Gecombineerd met de 870 is dat het GS1 bedrijfsnummer, ofwel Company Prefix. De twee voorlaatste nummers, de 0 en de 7, vormen een reeks van 100 getallen die u naar eigen inzicht mag koppelen aan uw producten. Het laatste nummer, de zogenaamde check digit, wordt berekend door middel van een algoritme op basis van de voorgaande cijfers. Zo weet u zeker dat het een valide nummer betreft.

Bij welk product hoort deze barcode?

Deze barcode behoort toe aan de dry-hopped pilsener 1862 van Brouwerij HOOP uit Zaandijk. HOOP bier maakt gebruik van Productlabel om de producten te beheren en te voorzien van de GS1 artikelcode, de GTIN. Vervolgens genereren zij dit EAN-13 barcode label met Productlabel. Voor grote leveringen aan retailers wordt de oplossing Palletlabel gebruikt. Met Palletlabel kunnen zij de door retailers vereiste SSCC labels automatisch genereren en op de zendingen plakken.

Een klantvriendelijk systeem dat ons bijstaat in vlotte distributie van onze bieren naar BSB“, aldus Olga Biere, Manager Marketing & Communicatie HOOP & Breugem Bier.

Hoe werkt Productlabel in de praktijk?

Productlabel is een SaaS-applicatie waarmee bedrijven de artikelen kunnen koppelen aan een GS1 code en vervolgens deze code kunnen omzetten naar een scanbare barcode. Dit kan een EAN-13 barcode zijn maar ook een ITF-14, Databar, UPC-A of GS1 128 barcode. Productlabel is een online portal en overal ter wereld toegankelijk. Zo kan de administrator in Nederland de artikelen en codes beheren en kan de operator op de productielocatie in Azië de gewenste barcode labels printen. Vanaf 20 euro per maand heeft u al een abonnement op Productlabel.

(Online) verkopen? EAN code nodig!

Bedrijven die hun producten willen verkopen in winkels en op verkoopplatformen als bol.com, Wehkamp, Amazon, eBay, Google Shopping, Beslist.nl en Alibaba hebben GS1 codes (EAN 13) nodig. Ook moeten deze bedrijven de GS1 codes omzetten in een scanbare EAN-13 barcode. Productlabel biedt de gratis online EAN code generator op deze website en een betaalde gepersonaliseerde en beveiligde Productlabel omgeving. Al vanaf 20 euro per maand kunt u centraal alle GS1 codes, artikelen en diverse barcode labels aanmaken en beheren. U geeft nooit meer een GS1 code dubbel uit en genereert altijd GS1 compliant barcode labels. Een abonnement op Productlabel is inclusief onbeperkt aantal gebruikers, artikelen en labels. Doordat de applicatie online via uw persoonlijke beveiligde omgeving toegankelijk is kunt u bovendien waar ook ter wereld de juiste barcode labels genereren. Snel, makkelijk en eenvoudig. Goede verkoop!